Prevenția ciupercii unghiilor
Reține: este mult mai ușor să previi decât să tratezi!
Prevenția infecției cu ciuperca unghiilor presupune prevenirea apariției și dezvoltării acesteia. În cazul în care ești de părere că nu mai poate fi vorba despre prevenție dacă deja ai sau ai avut o infecție, află că lucrurile nu stau așa. O persoană care suferă de micoza unghiilor trebuie să fie foarte atentă și să se informeze pentru a ști cum să nu-i infecteze și pe cei din jur și pentru a evita să se reinfecteze după ce s-a tratat cu succes.
Cum și unde e posibil să contactezi o infecție fungică?
Există câteva modalități principale prin care o persoană se poate infecta; traumatismul unghiei sau a pielii înconjurătoare, frecventarea zonelor publice care sunt medii propice de dezvoltare a ciupercilor care pot afecta unghiile sau contaminarea de la o persoană deja infectată. Folosirea acelorași perechi de papuci acasă, mersul desculț la piscină ori saună sau folosirea unor obiecte comune (precum trusa de manichiură, prosoapele) reprezintă tot atâtea modalități de a transmite sau contacta infecția.
Cum reduci riscurile contactării unei infecții fungice?
Pentru a evita ciuperca unghiilor în special la picioare ține cont de următoarele măsuri:
-
Nu merge desculț în locuri publice. Poartă sandale sau papuci la piscină sau la saună.
-
Nu folosi nicăieri alți papuci în afară de cei personali.
-
Nu împrumuta încălțările.
-
Evită pe cât posibil rănile unghiilor.
-
Acordă o atenție sporită pielii și unghiilor.
-
Spală-te regulat pe mâini și pe picioare cu apă și săpun și șterge-te cu atenție, păstrând pielea și unghiile mereu uscate. Taie-ți unghiile cu atenție.
-
Poartă șosete din bumbac si schimbă-le des, chiar și de câteva ori pe zi.
-
Poartă sandale sau pantofi lejeri care lasă piciorul să respire (nu din materiale care fac pielea piciorului să transpire). Evită pantofii incomozi care produc leziuni la nivelul vârfurilor degetelor și al unghiilor.
-
Renunță la pantofii vechi și evită să porți pantofi uzați, care favorizează coloniile fungice și cauzează adeseori reinfectarea. De asemenea, folosește spray-uri și pudre dezinfectante sau antifungice.
-
Poartă mănuși de menaj atunci când stai prea mult cu mâinile în apă sau folosești detergenți puternici ori substanțe de curățenie corozive.
-
Nu tăia și nici nu roade pielițele din jurul unghiilor, pentru că ciupercile și bacteriile pătrund mult mai ușor prin astfel de răni superficiale.
-
Alege un salon unde ustensilele sunt sterilizate de fiecare dată si asigură-te că așa este. Pe cât posibil, cumpără-ți propria trusă de instrumente și dezinfectează-le după fiecare utilizare.
-
Renunță la lacul de unghii și la unghiile artificiale. Chiar dacă poate părea tentant să ascunzi o infecție fungică sub un strat generos de lac sau ojă, aceasta este o modalitate sigură de a permite infecției să se agraveze.
-
Spală-te cu atenție pe mâini de fiecare dată când atingi o unghie infectată, pentru că infecția fungică se poate extinde de la o unghie la alta.