Afecțiunile unghiilor
Unghiile sunt o parte mai dură a pielii și ai
putea crede că este puțin probabil să sufere
din cauza unor afecțiuni sau probleme.
Mai mult, ar părea că unghiile de la mâini sunt mai predispuse la afecțiuni, deoarece sunt mai expuse mediului și diferitelor agresiuni, dar, de fapt, unghiile de la picioare sunt cel mai ades afectate. Hai să descoperim împreună care sunt afecțiunile de care pot suferi unghiile și cum se pot trata.
Cum știu că unghiile mele suferă
O unghie sănătoasă are un aspect clar, neted, lucios, fără modificări de culoare, formă sau consistență. Cu toate că simptomele unghiilor nu reprezintă de obicei o problemă serioasă, unele dintre ele pot fi asociate cu semne ale unei infecții sau cu boli sistemice. Riscul apariției unei infecții sau inflamații localizate, adesea produsă de bacterii sau fungi poate fi redus prin îngrijirea corespunzătoare a unghiilor şi a pielii din jurul lor.
O unghie sănătoasă are un aspect clar, neted, lucios, fără modificări de culoare, formă sau consistență. Cu toate că simptomele unghiilor nu reprezintă de obicei o problemă serioasă,
unele dintre ele pot fi asociate cu semne ale unei infecții sau cu boli sistemice. Riscul apariției unei infecții sau inflamații localizate, adesea produsă de bacterii sau fungi poate fi redus
prin îngrijirea corespunzătoare a unghiilor şi a pielii din jurul lor.
Orice aspect anormal– cum ar fi petele, decolorarea și separarea unghiilor – pot rezulta din leziuni la nivelul degetelor și mâinilor, veruci virale, infecții fungice (onicomicoză) și unele medicamente, cum ar fi cele utilizate pentru chimioterapie.
În aproximativ 50% din cazuri, modificările de culoare a unghiilor apar ca rezultat al infecției cu ciuperci ce pot fi găsite în aer, pământ sau praf. Sunt multe tipuri de fungi care pot afecta unghiile. Cea mai cunoscută ciupercă este Trichophyton rubrum. Aceasta are tendința să infecteze alte straturi ale pieli şi de aceea este cunoscută ca dermatofit (care se hrănește cu piele) .
Pseudomonas aeruginosa este un tip de bacterie care afectează pielea de sub unghie şi determină culoarea verzuie a unghiei. Unghiile roşii sau negre pot rezulta în urma unui hematom (colecţie de sânge) situat sub unghie şi apărut ca urmare a unui traumatism (inclusiv datorită unghiilor încarnate).
Nu orice modificare de aspect trebuie să te îngrijoreze, dar există o serie de afecțiuni despre care este bine să afli.
- Liniile lui Beau sunt depresiuni (adâncituri) care străbat unghia. Aceste linii pot apărea după boli, leziuni ale unghiilor sau în cazul malabsorbţiei.
- Koilonichia reprezintă forma anormală, concavă a unghiilor. Unghiile prezintă creste, ridicături curbate spre interior. Acest simptom este asociat cu anemia datorată deficitului de fier (anemie
feriprivă). - Bolile tirodiene (hipertirodismul şi hipotiroidismul) pot determina unghiile casante sau onicoliza.
- Psoriazisul poate determina apariţia adânciturilor, gropilor, onicoliza şi distrugerea cronică a unghiei (distrofia unghiilor).
- Anumite antibiotice pot determina ridicarea unghiei de pe patul unghial, iar chimioterapicele pot afecta creşterea unghiei.
De asemenea, pe lângă modificări ale aspectului unghiei, te mai poți confrunta, în cazul unghiilor bolnave și cu:
- Puroi în jurul unghiei sau sub unghie;
- Roşeaţă sau căldură locală;
- Infecţii ale pielii.
Care sunt cele mai frecvente cauze ale unghiilor afectate
Peste 50% din afecțiunile unghiilor sunt infecţii fungice, precum onicomicozele – ciuperca unghiei.
Ciuperca unghiei sau onicomicoza este o infecție cu creștere lentă, care afectează unghiile și pielea de sub ele. Infecțiile fungice apar de obicei sub patul unghial.
Simptomele ciupercii unghiei
- Înmulțirea de țesut alb sub unghie
- Unghii crăpate
- Decolorarea sub unghii (de obicei maro, alb sau galben)
- Desprinderea unghiei de patul unghiilor
- Îngroșarea unghiei
- Decolorare sub formă de pulbere albă la vârful unghiei
Poți face ciuperca unghiei și dacă:
- Ai infecții frecvente ale pielii
- Ai o tendință spre picioarele transpirate
- Porți pantofi închiși pentru perioade lungi de timp (ciupercile prosperă în medii umede, întunecate și calde)
- Ai suferit un accident la nivelul unghiilor
- Frecventezi piscine, ștranduri, dușuri comune
- Persoanele cu anumite boli, cum ar fi diabetul și condițiile care afectează circulația membrelor, sunt mai susceptibile la infecții fungice ale
unghiilor. La fel și oamenii care au sistemul imunitar slăbit.
Cum tratezi unghiile
În primul rând, prin tratament local de la primele simptome . Ai nevoie să refaci structura cheratinei și să elimini cauzele care au dus la afectarea unghiilor.
În același timp, trebuie ajutată creșterea unei unghii noi, sănătoase, prin sigilarea suprafeței acesteia, prin tratament zilnic și de durată. Și pentru că infecțiile provocate de ciuperci pot recidiva,
este bine să iei în considerare respectarea regulilor de igienă și a măsurilor de prevenire și uneori poate fi necesară prelungirea tratamentului, chiar dacă unghiile s-au însănătoșit.
REFERINȚE
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15053406/; https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/nails/art-20044954; https://www.cdc.gov/fungal/nail-infections.html; https://www.aad.org/public/everyday-care/nail-care-secrets/basics/nail-changes-dermatologist-should-examine
Articole recente