Micoza piciorului și micoza unghiei
Micozele sunt infecții fungice (cauzate
de ciuperci) care afectează straturile
exterioare ale pielii, părului și unghiilor
Cele mai frecvent întâlnite micoze sunt la nivelul picioarelor și se manifestă la nivelul degetelor și a unghiilor. Peste 70% din persoanele vârstnice vor trece, la un moment dat prin acest tip de infecții.
Cum apar micozele
Micozele sunt cauzate de ciuperci, așadar se dezvoltă în medii cu umiditate ridicată, căldură, ferite de lumina soarelui. Majoritatea micozelor apar după mersul la piscină sau folosirea de obiecte deja contaminate de la alte persoane: prosoape, șosete, papuci etc. Micozele pot apărea pe tot corpul, la nivelul feței, scalpului, pe trunchi, la nivelul axilelor, talpa piciorului și, foarte adesea, la nivelul unghiilor.
Tipuri de micoze ale piciorului
Două dintre cele mai frecvente infecții ale piciorului sunt tinea pedis, cunoscută sub numele de „piciorul atletului”, și onicomicozele, ciuperca unghiei.
Piciorul atletului este o infecție fungică care afectează stratul superior al pielii piciorului, mai ales atunci când laba piciorului stă timp îndelungat într-un mediu umed, cald și neaerisit.
Ciuperca care provoacă „piciorul atletului” se numește Trichophyton și se găsește frecvent pe podele și în îmbrăcăminte. Persoanele care obișnuiesc să meargă cu picioarele goale la ștranduri, piscine, dușuri comune sunt mult mai predispuse la contactarea acestei infecții.
Infecția este contagioasă și se poate răspândi și pe alte zone ale corpului.
Cum se manifestă micozele piciorului
Micozele piciorului, cum ar fi, de exemplu, „piciorul atletului” afectează pielea dintre degete. Aceasta devine deschisă la culoare, cu crăpături, aspect de coajă și care se descuamează (desprinde ușor). Piciorul atletului se poate extinde pe o suprafață mai mare a piciorului și atunci vorbim de „piciorul atletului mocasin”. Pielea de pe talpa, călcâi și margine a piciorului devine uscată, cu aspect solzos și apar mâncărimile.
În cazuri mai rare, pot apărea și bășici (vezicule) în vârful picioarelor sau forme mai grave precum infecții ulcerative (răni și sângerare).
În toate formele în care se manifestă, ciuperca piciorului va fi însoțită de un miros neplăcut, indiferent de igiena zonei.
Micozele netratate – cât de periculoase sunt
Odată contactată, micoza piciorului nu trece de la sine. Mai mult, se poate răspândi către alte zone ale corpului. Adesea, cei care au deja micoza piciorului pot dezvolta și micoze ale unghiilor.
Ciuperca piciorului – pe cine afectează
„Piciorul atletului” poate să apară la persoane de toate vârstele și de ambele sexe, însă afectează cel mai frecvent bărbații și persoanele cu vârsta de peste 60 de ani De asemenea, apare mai frecvent la persoane care suferă de:
- Diabet.
- Obezitate.
- Un sistem imunitar slăbit.
- Leziuni tisulare sau răni pe picioare.
Cum se tratează ciuperca piciorului
Cele mai multe forme ale ciupercii piciorului sunt forme ușoare ce pot fi tratate la domiciliu. Este necesar consultul mediului dacă infecția este severă, dacă reapare frecvent sau dacă este persistentă, în ciuda tratamentului corect efectuat.
Pentru tratamentul acestei afecțiuni sunt recomandate produse antifungice locale și/sau cu administrarea de antifungice pe cale orală, în funcție de severitatea infecției.
Tratamente medicamentoase
Există o serie întreagă de creme, unguente, geluri, spray-uri sau pulberi care pot trata în mod eficient piciorul atletului. Aceste produse conțin clotrimazol, miconazol, tolnaftat sau terbinafină și se pot obține fără prescripție medicală.
În anumite cazuri, medicul poate prescrie și medicamente cu administrare orala pentru combaterea ciupercilor.
Ciuperca unghiei
Adesea, ciuperca piciorului poate fi însoțită de ciuperca unghiei. Ciupercile unghiilor sunt infecții frecvente ale unghiilor de la mâini sau de la picioare. Unghiile devin decolorate, îngroșate, crăpate, sfărâmicioase. Infecțiile sunt mai frecvente la unghiile de la picioare decât mâini. Infecțiile fungice ale unghiilor se numesc, în termeni medicali „onicomicoze”.
În forme ușoare sau medii, ciuperca unghiei nu este dureroasă, dar unghiile au un aspect nesănătos și neplăcut. Lăsate netratate, pot ajunge să provoace dureri sau complicații.
Cum se tratează ciuperca unghiei
Ciuperca unghiei nu va trece niciodată de la sine. Mai mult, dat fiind că este cauzată de o ciupercă ce se hrănește cu cheratina conținută de unghii, infecția poate avansa.
Fiind extrem de contagioasă, se poate răspândi spre alte zone ale corpului sau la membrii familiei.
Tratamentul trebuie început de la primele semne de modificare ale aspectului și texturii unghiei și vizează atât eliminarea cauzei (a ciupercii și a sporilor acesteia), dezinfectarea zonei și îndepărtarea bacteriilor precum și crearea condițiilor pentru creșterea unei noi unghii, complet refăcute și sănătoase.
Cum poți face asta? Ai nevoie de un produs care să îndeplinească aceste condiții, de răbdare și continuitate în aplicarea, în fiecare seară, timp de câteva luni până la un an, a tratamentului. Află cum poți trata micoza unghiilor aici.
În cazurile mai avansate este necesar consultul medicului dermatolog care poate evalua severitatea infecției sau existența unor factori de risc, cum sunt diabetul zaharat și tulburările sistemului imunitar, iar în funcție de acestea să recomande asocierea unui tratament medicamentos oral la tratamentul antifungic local.
Cum se poate preveni ciuperca unghiei
Deși onicomicoza este foarte răspândită, apariția sau re-apariția acesteia se poate preveni dacă ții cont de următoarele acțiuni:
- Pe cât posibil, mai ales în sezonul cald, poartă încălțăminte lejeră, care permite aerisirea piciorului.
- Evită încălțămintea de cauciuc sau sintetică pentru perioade lungi de timp.
- Lăsă încălțămintea să se usuce timp de cel puțin 24 ore între utilizări.
- Curăță interiorul încălțămintei cu spray-uri dezinfectante sau șervețele umede speciale
- Poartă șosete din bumbac sau lână care absorb umezeala sau șosetele din materiale care îndepărtează umezeala.
- Poartă papuci / șlapi în vestiare comune, la piscine, saune sau dușuri.
- Șosetele, dresurile, prosoapele și lenjeria de pat trebuie spălate în apă fierbinte.
Când să mergi la medic
Consultul medical este întotdeauna binevenit de la primele semne, însă atunci când în urma tratamentului la domiciliu nu s-a observat o îmbunătățire a aspectului unghiei sau au apărut alte semne – zona roșie, dureroasă, inflamată, apariția de secreții, atunci acest consult se impune.
REFERINȚE
https://dermnetnz.org/topics/tinea-pedis; ttps://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/athletes-foot/symptoms-causes/syc-20353841; https://www.cdc.gov/fungal/nail-infections.html; https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24079583/
Articole recente