Tratamentul onicomicozei
Onicomicozele (infecții cauzate de
ciuperci la nivelul unghiilor) pot afecta
unghiile de la mâini sau de la picioare.
Ele se dezvoltă mai ales dacă membrele despre care am vorbit stau în mediu umed, neaerisit pentru mai mult timp.
Cauze
Ești mai predispus să faci ciuperca unghiei dacă:
- Frecventezi piscine, ștranduri, dușuri comune fără a folosi papuci
- Folosești instrumente de manichiură nedezinfectate
- Nu schimbi suficient de des șosetele
- Ai deja un membru în familie cu ciuperca unghiei
- Ai diabet
- Ai o circulație periferică deficitară
- Ai sistemul imunitar slăbit
Tipuri de tratament ale ciupercii unghiei
Tratamentul onicomicozei depinde de mai multi factori: de tipul infectiei, numărul de unghii afectate, de gravitatea afectării unghiei și de alte posibile afecțiuni cronice prezente. Alegerea unei scheme de tratament adecvate este foarte importanta pentru ca, de multe ori, acestea sunt complexe, trebuie urmate pe o perioada lunga de timp. Uneori, in cazul persoanelor cu boli cronice, pot apărea recurențe.
Odată dezvoltată, ciuperca unghiei nu va trece de la sine, va evolua până la distrugerea și chiar pierderea unghiei. De aceea, este important să fie tratată de la primele semne.
Tratamentul local
Se recomandă în formele ușoare sau moderate ale onicomicozei și tratamentul este de durată, fără a fi întrerupt. Tratamentul local al onicomicozei constă în aplicarea de substanțe medicamentoase (pe bază de naftifină, clotrimazol, amorolfină, terbinafină, ciclopirox) sub formă de creme, loțiuni, geluri sau lacuri, aplicate la nivelul unghiei și ariei periunghiale afectate.
Pentru a scăpa de ciuperca unghiei, tratamentul trebuie să fie constant și de durată. Tratamentul se aplica luni de zile, poate ajunge până la 9-12 luni sau chiar mai mult, pâna la apariția unei unghii noi și sănătoase.
Ai nevoie de un produs care să distrugă fungii și sporii acestora, să elimine disconfortul local. Poți face acest lucru cu ajutorul lacului de unghii medicamentos, care penetrează imediat unghia și care nu necesită pilire sau subțierea unghiei. Este important să știi că acest produs este transparent, astfel că poate fi folosit atât de femei, cât și de bărbați. Dacă îl utilizezi conform instrucțiunilor, primele rezultate nu vor întârzia să apară.
Sunt situații în care medicul recomandă aplicarea tratamentului local antifungic chiar și după vindecarea onicomicozei, pentru a preveni recidiva.
Tratament medicamentos sistemic
Tratamentul sistemic cu medicamente antifungice orale (ex. terbinafina, fluconazol, itraconazol) se face cu recomandarea medicului și poate dura saptamani, chiar luni de zile. Acesta este cel care evaluează afecțiunea unghială, dar și patologiile asociate, mai ales în cazul vârstnicilor și ține cont atât de posibilele efectele secundare pe care le pot avea aceste medicamente, precum hepatotoxicitatea sau modificările la nivelul florei bacteriene, cât și de posibilele interacțiuni medicamentoase.
În formele avansate, severe, este necesara asocierea tratamentului local tratamentului sistemic pentru un mai bun raspuns terapeutic.
Tratamentul chirurgical
În formele mai complicate, medicul poate recomanda îndepărtarea temporară a unghiilor prin intervenție chirugicală, astfel încât tratamentul antifungic să poată fi aplicat direct pe patul unghial.
Terapia cu laser sau fotodinamică, iontoforeza, terapia cu ultrasunete
Acestea sunt forme de terapie complementare, care cresc penetranța medicamentelor antifungice prin lama unghială.
REFERINȚE
https://www.cdc.gov/fungal/nail-infections.html; https://www.aad.org/public/diseases/a-z/nail-fungus-overview; https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/nail-fungus/symptoms-causes/syc-20353294